Бърлогата на Скункса

размисли и страсти

Заседание на Горната камара

Posted by Skunksa в 21/04/2008

Председателстуващият княз Виндишгрец открива заседанието в 11 часа и 25 минути.

Господин Хаберсдорфер предлага на днешното заседание да се реши съдбата на законопроекта против скъпотията. Предложението бива прието.

Качалер Ян, залцбургският кардинал, изказва учудването си защо тъкмо днес трябва да бъде обсъждан такъв незначителен въпрос, какъвто е законопроектът против скъпотията, когато би било уместно камарата да се занимае с въпроса за приложението на закона против модернизма в католическата църква.

Граф Волкенщайн-Тойсбург, таен съветник, камерхер, посланик в оставка, рицар на Ордена на златното руно, владетел на крупното имение Тойсбург и на наследственото имение Волкенщайн, смята въпроса за скъпотията за неактуален. От личен опит при покупка на персийски килими той е установил, че при луксозните тъкани не се забелязва никакво покачване на цените. По-добре би било – и по-важно, да се гласува закон против всички и всякакви съкращения на титлите на членовете на горната камара. На какво прилича това, когато във вестника покрай името му стои само: Т.с, к., п. в.о., на о. на з.,.р., в. на к.и. Т. и на н. и. В. Та това в чешкия език може да бъде съкращение на думата турук, сом и прочее, не само на таен съветник…

Господин Прандау-Хилепранд, таен съветник и председател на сената на върховния придворен съд, се присъединява към възгледа на преждеговорящия и изказва незадоволството си от непрекъснатото брожение против скъпотията.

Т. Гразбьок, игумен на манастира във Вилеринг, Горна Австрия, заявява, че не му е известно в страната да има всеобща скъпотия. Селяните от околностите на манастира продължават, както и по-рано, да докарват в манастира телета в знак на християнската си преданост и любов и да изпращат децата си в манастирското училище.

Граф Ян Стадницки, едър земевладелец, също така нищо не е чувал за скъпотията. Всяка година той прекарва по пет месеца в Париж, а мидите тази година там са поевтинели с един франк дузината. Шампанското не е променило миналогодишната си цена.

Бен. Корчиан, райхрадски игумен, застъпва становището, че за скъпотията са виновни сиромасите, подведени от социалистите да искат всичко безплатно.

Княз Кевенхюлер-Меч, таен съветник, камерхер и посланик в Париж, споделя възгледа на граф Ян Стадницки, че мидите в Париж тази година са по-евтини.

Д-р. Грабмайер, подпредседател на имперския съд, възкликва:

– И фазаните поевтиняха!

Граф Кюфщайн:

– Пардон, господин докторе, вие може би имате пред вид вашите собствени фазани, не седмоградските. А те са по-скъпи тази година!

Председателствуващия княз Виндишгрец констатира, че фазаните в

Седмоградско през тази година наистина са поскъпнали, и то в резултат на дъждовното време.

Граф Лео Пинински, бивш губернатор на Галиция:

Най-добри са фазаните от околностите на Магура.

Гилберт Халмер, игумен от Тепла, извиква:

Месото им е по-бяло!

Председателстващия княц Виндишгрец потвърждава, че наистина в сравнение

със седмоградските тяхното месо е по-бяло.

Господин Хехелберг-Лаудон, виенски каноник:

А са и по-вкусни!

Княз Траутмансдорф-Вайнсберг, камерхер и таен съветник, полемизира с

преждеговорящия. С плънка от гъби най-вкусни са чешките фазани от неговата фазанергия при Хожув Тин.

Господин Мариус Пасети:

Позволете, ваше превъзходителство, на банкетите в императорския двор се

сервира само фазан с шунка и печурки, полян с мадейра!

Княз Траутмансдорф-Гайнсберг потвърждава най-лоялно, че приготвеният по

този начин фазан е най-вкусен, и прави предложение членовете на горната камара със ставане на крака да засвидетелстват предаността си към правителството.

Продължават разискванията по скъпотията.

Княз Алфред Монтенуово, върховен хофмайстер, в качеството си на главен оратор изказва опасението, че днешната скъпотия е само предлог, за да могат недоволстващите елементи да разграбват магазините. Един порядъчен човек никога няма да се оплаква, че цените на хранителните продукти се покачват. За порядъчния човек понятието скъпотия не съществува. На когото парите не достигат, няма нужда да яде по три пъти на ден.

Фр. Марат, генерал, велик магистър на кръстоносците в Прага, заявява, че всеобщата скъпотия е една празна измислица, която има за цел да въздейства чрез натиск върху работниците за повишаване на надниците. Стопанствата на Ордена на кръстоносците плащат на земеделските работници по осемдесет халера на ден. Ако даден земеделски работник е принуден с да изхранва с тези пари петчленно семейство, то си е негова работа, в която правителството не бива да се меси, защото гражданските свободи трябва да се спазват.

(РЪКОПЛЯСКАНИЯ.)

Принц Бед, Шамбург-Липе изненадан оспорва твърдението за скъпотията. Фирмата „Бенц”, фабрика за леки коли в Манхайм, намалява цените на колите с пет на сто.

Господин Фр. Мол:

Мерцедесът е по-добра марка и по-евтина!

Граф Ваинтс фон Фалкенщайн:

Бенц спечели състезанието Париж – Лион – Брюксел – Страсбург – Ница – Париж!

Господин Фр. Мол:

Мерцедесът излезе победител в състезанието Бирмингам – Лондон, господин графе!

Председателстващият княз Виндишгреж казва, че на първо място трябва да се

Поддържа националната индустрия и че той може да насочи интересуващите се към министерството на търговията, където всеки би могъл да получи списък на местните фирми с най-благоприятни оферти. Заедно с това той прави констатацията, че наистина най-добрите марки коли са най-евтини.

Рицарят Горайски:

Състезателните коне също са по-евтини. За 20 000 крони аз си купих чистокръвен арабски кон.

Д-р Матуш, главен директор на Земеделската банка, се изказва също по въпроса

и е на мнение, че слуховете за всеобща скъпотия са значително преувеличени, защото и кредитът днес е по-евтин. Днес едрият земевладелец получава много по-изгодни ипотеки.

Граф Хадег:

Само тежките испански вина поскъпнаха.

Пробст Шмолн:

И костенурките!

Княз Рохан:

Да се образува комисия, която да изработи предложение до правителството

за премахване на митата върху тежките испански вина и костенурките!

Предложението се приема. След това се провежда избор и в комисията по въпроса за вноса от чужбина на костенурки и испански вина биват избрани граф Голуховски, господин Шай и граф Ветер фон Лили.

Законопроектът против всеобщата скъпотия бива отложен за второ, трето четене.

Ярослав Хашек

Превод: Светомир Иванчев

Според вас дали е актуална темата?

Вашият коментар